Ziarna zbóż

Od zarania dziejów zboża były podstawą wyżywienia człowieka, a w naszych czasach zeszły na dalszy plan, wyparte przez mięso i inne składniki odżywcze. Jednak powinniśmy docenić wartość jaką mają ziarna zbóż, dzięki którym nasz organizm prawidłowo funkcjonuje.
Zboża występują w kuchniach całego świata, dlatego możemy czerpać inspiracje z tradycji innych narodów i przyrządzać ziarna zbóż na wiele sposobów.


Warto wiedzieć, że ugotowane ziarna…

Warto wiedzieć, że ugotowane ziarna zbóż można przechowywać w lodówce nawet 2-3 dni, co świadczy o ich trwałość i odporności na działanie czynników zewnętrznych. Ugotowane ziarna zbóż to doskonały komponent do sałatek, w połączeniu z fasolą i innymi strączkowymi lub z warzywami. Warto wiedzieć, że ziarna zbóż mają cenne wartości odżywcze, dlatego zaleca się ich częste jedzenie, a znajdziemy je w postaci sypkiej w woreczkach, a także jogurtach, batonach, ciasteczkach czy produktach typu musli.

Więcej o linia groszku i fasoli dowiesz się ze strony agrol-szymanski.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.