Pszenica ozima

Pszenica ozima jest zbożem o dość dużych wymaganiach wodnych i reaguje spadkiem plonu w latach o mniejszej ilości opadów, szczególnie na glebach lżejszych. Największe wymagania wodne występują od fazy krzewienia do końca fazy strzelania w źdźbło, a dla niektórych odmian do początku kwitnienia. Nadmiar wody w okresie formowania i dojrzewania ziarna sprzyja rozwojowi chorób grzybowych i obniża jakość ziarna.
Niektóre odmiany pszenicy ozimej: 1.


http://agrol-szymanski.pl/produkt/1,pszenica-ozima-arkadia.html

Foto: pixabay.com

Memory- pszenica ozima z grupy jakościowej A/B…

Memory- pszenica ozima z grupy jakościowej A/B o bardzo wysokim potencjale plonowania. Posiada bardzo dobrą odporność na choroby szczególnie na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i żółtą oraz choroby podstawy źdźbła. Roślina średniej wysokości o dużej sztywności i dobrej zimotrwałość. 2. Hondia – pszenica ozima z grupy jakościowej A o bardzo wysokim poziomie plonowania w Polsce i Niemczech. Ziarno jej charakteryzuje się wysokimi parametrami jakościowymi, jest grube o bardzo dobrym wyrównaniu i obniżonym udziale pośladu. Rośliny są niskie o dużej odporności na wyleganie. Charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby grzybowe. 3. Arkadia – pszenica jakościowa, grupa A o wysokiej plenności na terenie całego kraju nawet na słabszych glebach. Jest odmianą wczesną, średniej wysokości, i dobrej odporności na wyleganie i wysokiej mrozoodporności. 4. KWS Magic – pszenica ozima o bardzo wysokim plonowaniu, wysokiej odporności na choroby grzybowe zwłaszcza na choroby liści: mączniaka, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, choroby podstawy źdźbła. Rośliny są niskie około 84cm, o dużej odporności na wyleganie. Ziarno jest wysokiej odporności na porastanie w kłosie, dużej zawartości białka i wysokiej liczbie opadania. 5. Sailor – pszenica jakościowa z grupy A( wysoka zawartość białka i glutenu )o bardzo wysokim plonowaniu. Ziarno jest grube, dobrze wyrównane i niewielkim udziale pośladu. Rośliny są średniej wysokości o dobrej odporności na wyleganie i dobrej odporności na choroby zwłaszcza na mączniaka prawdziwego, fuzariozę kłosów, choroby podstawy źdźbła. 6.

pszenica ozima

Foto: pixabay.com

Bamberka – pszenica ozima klasy A. Charakteryzuje się wysokim plonem, średniowczesnym okresem dojrzewania, dużą odpornością na wyleganie i choroby podstawy źdźbła, fuzariozę kłosów oraz rdzę brunatną. Ziarno jest grube z dużą zawartość glutenu i białka, a uzyskana mąka ma wysokie parametry jakościowe. Bamberka jest pszenicą o dobrej mrozoodporności, rośliny są niskie( 93cm ), bardzo dobrze się krzewią. 7. Fgura – pszenica ozima z grupy A.

Charakteryzuje się bardzo dobrą plennością…

Charakteryzuje się bardzo dobrą plennością na terenie całego kraju. Ziarno posiada wysoką jakość technologiczną jest dość grube, dobrze wyrównane o małym udziale pośladu. Figura ma dobrą zdrowotność, szczególnie jest odporna na mączniaka prawdziwego i choroby podstawy źdźbła, ma dobrą zimotrwałość. Termin kłoszenia i dojrzewania jest wczesny dlatego może być uprawiana na słabszych glebach. Figura ma słomę średniej wysokości, dlatego na dobrych stanowiskach wymaga skracania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.