Jak zrobić piwo w domu?

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne robienie piwa. To może być naprawdę przyjemne hobby, choć wymaga odrobinę zapału oraz całkiem dużo cierpliwości. Jednak takie piwo domowe z pewnością zachwyci nas smakiem. Pamiętajmy, że cały proces warzenia go zajmuje kilka tygodni. W jaki sposób można tego dokonać?
Okazuje się, że nie jest to aż takie trudne.


Wszelkie niezbędne składniki oraz przyrządy…

Wszelkie niezbędne składniki oraz przyrządy możemy bowiem kupić w specjalnym sklepie bądź zamówić przez internet. Smak końcowego trunku będzie oczywiście zależał od dobranych składników. Ma tutaj znaczenie chociażby odmiana jęczmienia, a także drożdży oraz chmielu. Jednak i sama woda będzie miała wpływ na końcowy trunek. Nie ma co się jednak zrażać, jeżeli smak piwa nie zachwyci nas od razu za pierwszym razem. W kwestii warzenia piwa również trening czyni mistrza, więc warto trochę poeksperymentować z rozmaitymi składnikami. Jak zrobić piwo. Na początku należy namoczyć i śrutować jęczmień. Gdy ziarna wykiełkują, to z czasem wytworzy się słód. Potem suszymy owo ziarno oraz przecieramy na sitku, pozbywając się kiełków. Całość mielimy. Taką śrutę podgrzewamy w proporcji – jeden kilogram na 3 litry wody.

piwo domowe

Foto: pixabay.com

piwo domowe

Foto: pixabay.com

Utrzymujemy mniej więcej przez godzinę temperaturę…

piwo domowe

Foto: pixabay.com

Utrzymujemy mniej więcej przez godzinę temperaturę 65 stopni. Przecedzamy i znów gotujemy. Dopiero na końcu dodajemy drożdże. Czekamy kilka dni i dopiero, gdy napój przestanie wytwarzać pianę, to zamykamy w gąsiorze. Później pozostaje nam cierpliwe czekanie na efekt naszej pracy oraz delektowanie się pysznym piwem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.