Cenne rośliny

Nasiona roślin spełniają podwójną rolę. W wielu przypadkach są produktem żywnościowym jak też materiałem siewnym. Nadają się bezpośrednio do spożycia lub wymagają obróbki, czy też przetworzenia na produkty pokrewne. Od wieków były znane i doceniane przez mieszkańców wszystkich kontynentów. W obecnych czasach również są niezbędne.
Żeby sporządzić sałatki czy surówki najpierw muszą być wysiane do gleby nasiona warzyw.


W okresie wegetacji wymagają podlewania, okopywania, oczyszczania…

W okresie wegetacji wymagają podlewania, okopywania, oczyszczania z chwastów. Kupując w sklepach dorodne warzywa, mieszczanie nie zdają sobie nieraz sprawy, ile pracy kosztowało ich uprawianie. Pestki słonecznika, czy dyniowatych po wysuszeniu nadają się do jedzenia. Nasiona zbóż to podstawa jedzenia ludności całego świata. W zależności od rejonu, ryż, pszenica, owies, jęczmień, czy żyto wchodzą w skład codziennych posiłków mieszkańców globu. Przerabia się je na kasze, miele na mąki, z których wypieka się chleb powszedni. Słoma zbóż to też cenny produkt, stanowi paszę dla zwierząt lub ściółkę dla nich.

Nasiona owoców w niewielu przypadkach nadają się do spożycia. Jądra pestek niektórych śliwek stanowią produkt zastępczy dla migdałów, natomiast z pestek winogron można wyciskać olej. W większości są potrzebne do założenia szkółek, w których wyrastają młode drzewa owocowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.